Wat is ADHD?
1 op de 35 mensen heeft ADHD. Maar wat is ADHD eigenlijk? Yentl legt het uit.
Iedereen kent in zijn leven periodes van onrust. Rondrennen, de aandacht ergens niet bij kunnen houden, niet luisteren. Het hoort niet alleen bij kinderen. Ook volwassenen kunnen problemen ervaren met organisatie en planning, concentratie, hyperactief en impulsief gedrag. Er kan dan sprake zijn van ADHD. Erkenning van het probleem is de eerste stap. Jezelf voor de gek houden, biedt geen oplossing.
Er zijn 3 soorten ADHD, met elk hun eigen kenmerken:
1. ADHD-I (Inattentive): je hebt vooral moeite om je aandacht bij dingen te houden. Je zit vaak in je eigen wereld, voor anderen lijkt het alsof je aan het dagdromen bent. Dit heette vroeger ADD, Attention Deficit Disorder.
2. ADHD-H (Hyperactive/Impulsive):je bent erg druk, je beweegt veel en kunt moeilijk stilzitten. Ook doe en zeg je vaak dingen zonder er eerst over na te denken.
3. ADHD-C (Combined): je hebt kenmerken van allebei de andere soorten. Je bent dus druk én je hebt moeite met aandacht. Deze vorm van ADHD komt het meest voor.
[Bron: Hersenstichting]
Herkennen van ADHD
Als je ADHD hebt kun je dat zelf merken, maar ook de mensen om je heen. Sommige dingen kun je aan jezelf herkennen, er zijn ook dingen die anderen juist merken.
Problemen met aandacht
Voor jezelf voelt het alsof het altijd druk in je hoofd is. Je hebt veel gedachten en ideeën, die alle kanten op vliegen. Daardoor is het moeilijk om je aandacht bij dingen te houden.
Problemen met hyperactiviteit
Als je hyperactief bent, beweeg je heel veel en kun je bijna niets doen om dat te stoppen. Die drukte merk je ook op andere manieren. In je hoofd bijvoorbeeld, omdat je steeds aan van alles en nog wat denkt.
Problemen met nadenken
De meeste mensen denken na voordat ze iets doen. Dat is veel moeilijker als je ADHD hebt. Je doet vaker iets zonder goed na te denken. Ook bij belangrijke beslissingen kun je hier last van hebben. Je koopt dan bijvoorbeeld ineens een dure auto, zonder eerst na te denken of je dat geld niet voor andere dingen nodig hebt.
Problemen met gevoelens en gedrag
Je kunt het ene moment blij zijn, maar je ineens verdrietig voelen. Je hebt daar ook niet zoveel controle over. Kinderen met ADHD spelen bijvoorbeeld heel wild. Volwassen met ADHD hebben ook moeite met controle over hun gedrag. Ze zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor verslavingen.
[Bron: Hersenstichting]
Diagnose van ADHD
Als je denkt dat je ADHD hebt ga je eerst naar de huisarts. Als de arts denkt dat je ADHD hebt, ga je daarna naar een specialist voor onderzoek. Dat kan een arts, psycholoog zijn of een psychiater. Als er geen andere verklaringen voor je gedrag zijn, kan je de diagnose ADHD krijgen.
Behandeling van ADHD.
Er is geen medicijn of therapie waardoor ADHD overgaat. Wel zijn er medicijnen en therapieën waardoor je minder last hebt van ADHD. Vaak zal de arts of psychiater voor een combinatie van medicijnen en therapie kiezen.
Bij Indigo bestaat een behandeling uit gemiddeld twaalf gesprekken met een hulpverlener. Je krijgt inzicht in jouw situatie en handvatten waarmee je vervolgens zelf verder kunt.
1 op de 35 mensen heeft ADHD. Maar wat is ADHD eigenlijk? Yentl legt het uit.
Indigo heeft circa 75 locaties waar je terecht kunt. Klik op de kaart of kies je regio hieronder. Op de regio pagina vind je de contactgegevens die je zoekt.