Eigen risico, hoe werkt het precies?
In deze film geeft zorgverzekeraar Zilveren Kruis uitleg over het eigen risico.
Indigo heeft met bijna alle zorgverzekeraars in Nederland afspraken gemaakt. Dat betekent dat u een behandeling bij Indigo meestal vergoed krijgt door uw zorgverzekeraar. Maar let op: dit betekent niet dat u zelf helemaal niets hoeft te betalen. U heeft namelijk altijd een eigen risico (bekijk ook de video op deze pagina).
Wijzigingen eigen risico in 2022Per 1 januari 2022 is de manier waarop de ggz wordt betaald door zorgverzekeraars veranderd. Als cliënt merkt u daar ook iets van want u kunt daardoor eerder een rekening krijgen van uw zorgverzekeraar voor uw eigen risico. Vanaf 2022 sturen wij elke maand een rekening aan de verzekering voor de tijd die we in de maand daarvoor hebben besteed. Die tijd betaalt de verzekering aan ons. En daarna kan uw verzekering u een rekening sturen voor uw eigen risico. Daar zet de verzekering dan bij hoeveel tijd zij aan ons hebben betaald. Daarmee wordt het voor u duidelijker wat er in rekening wordt gebracht. Voor de tijd die in rekening wordt gebracht, geldt ‘planning = realisatie’. Dat betekent dat in principe de geplande tijd van de afspraak in rekening wordt gebracht. Alleen als de daadwerkelijke duur van de afspraak meer dan 15 minuten afwijkt van de geplande duur, wordt dit aangepast. De nieuwe manier van betaling betekent ook dat u veel eerder in het jaar een rekening van uw verzekering kunt krijgen voor uw eigen risico dan u misschien gewend was.
Helaas hebben wij hier geen invloed op omdat landelijk is afgesproken dat iedereen dit zo moet doen. |
Kinderen en jongeren tot 18 jaar krijgen alles vergoed. Zij hoeven geen eigen risico te betalen. Ze hebben wel een verwijzing nodig van de huisarts, jeugdarts of CJG.
In deze film geeft zorgverzekeraar Zilveren Kruis uitleg over het eigen risico.
Indigo biedt ook cursussen, activiteiten en trainingen aan. Dit is vaak op verzoek van gemeenten of huisartsen. Daarnaast verzorgen we ook groepscursussen in combinatie met een behandeling. Deze kosten worden vaak vanuit de gemeente betaald. Soms vragen we u een bijdrage voor bijvoorbeeld het cursusmateriaal.
Bekijk de cursussen en de kosten
U kunt er ook voor kiezen om de behandeling zelf te betalen. We sturen de factuur dan rechtstreeks naar u. En niet naar de zorgverzekeraar of de gemeente (bij jeugd GGZ). Wilt u dit, overleg dit dan met ons voordat uw behandeling begint.
Heeft u al een eerste gesprek (intake) gehad en besluit u toch om niet verder te gaan met de behandeling? Bijvoorbeeld omdat u en uw hulpverlener besluiten dat u naar een andere zorgverlener gaat? Of om een andere reden? Dan moet u toch ook betalen.
Indigo heeft dan al wel kosten gemaakt. Namelijk voor het verwerken van uw aanmelding en het voeren van het intakegesprek. Afhankelijk van de zorgverzekeraar komt dit meestal neer op (een deel van) het bedrag van uw eigen risico. Zie de uitleg boven aan deze pagina.
Wilt u uzelf of een familielid aanmelden bij Indigo? Of wilt u een cliënt aanmelden als huisarts of verwijzer?