Hogeschool Rotterdam een ggz-spreekuur met Indigo

Indigo helpt kinderen, jongeren en volwassenen met psychische problemen. We doen dit niet alleen. Samen met onze cliënten én partners als wijkteams, huisartsen, woningcorporaties of anderen in de wijk werken we aan de positieve gezondheid van onze cliënten. Samen maken we het verschil! We bieden behandelingen, cursussen en online hulp voor mensen met psychische klachten. Iedereen kan bij Indigo terecht. We zijn er voor iedereen.
Indigo biedt snel hulp. Vaak kunt u al binnen 3 weken aan de slag. Indigo heeft locaties door heel Nederland. Hierdoor is er altijd wel een hulplocatie bij u in de buurt. Psychische hulp, direct en dichtbij dus!
Indigo ZHZ is een afdeling van Yulius. De medewerkers van Indigo ZHZ hebben vele jaren ervaring in de geestelijke gezondheidszorg op het gebied van preventie, jeugd, volwassenen, ouderen en chronische problematiek in de tweede lijn.
Bij Indigo ZHZ werken praktijkondersteuners GGZ. Zij werken in huisartsenpraktijken en ondersteunen cliënten met psychische klachten. Als er meer behandeling nodig is, kan de huisarts doorverwijzen naar de Basis GGZ. Binnen de Basis GGZ werken voornamelijk GZ-psychologen en verpleegkundig specialisten, maar ook psychiaters, bij wie cliënten terecht kunnen voor de behandeling van hun psychische klachten. Dit kan zowel individueel als in groepsverband. Indigo ZHZ organiseert ook regelmatig cursussen en trainingen ook voor naasten of andere betrokken professionals van onze cliënten.
1412 | cliënten per jaar |
8,3 | cliënten beoordelen Indigo in 2024 met een hoog cijfer |
5-12 | contactmomenten (gemiddeld) per behandeling |
Samen kijken we naar jouw omstandigheden, krachten en kwetsbaarheden en hoe je daar mee omgaat. Vaak helpt het om te leren omgaan met wat er op je bord ligt zodat je je ook in de toekomst fijner voelt bij wat je meemaakt. Uiteraard besteden we ook aandacht aan je klachten. We doen dit oplossingsgericht en positief en met effectief bewezen interventies, zoals:
De hulpvraag en het behandeltraject zijn voor iedereen verschillend. En er zijn wetenschappelijke inzichten over wat wel werkt en wat niet. Deze inzichten zijn opgenomen in de kwaliteitsstandaarden voor de GGZ. Wij combineren de kennis uit deze standaarden met jouw verhaal om samen met jou tot een passende behandeling te komen.
De kwaliteitsstandaard die wij gebruiken bij de behandeling:
Kwaliteitsstandaard ADHD
Informatie over de behandeling van ADHD, gebaseerd op deze standaard vind je ook op www.thuisarts.nl
Kwaliteitsstandaard Angstklachten en angststoornissen
Informatie over de behandeling van angst, gebaseerd op deze standaard, vind je ook op www.thuisarts.nl
Kwaliteitsstandaard Autisme
Informatie over de behandeling van Autisme, gebaseerd op deze standaard, vind je ook op www.thuisarts.nl
Kwaliteitsstandaard Depressieve stoornissen
Informatie over de behandeling van een depressie, gebaseerd op deze standaard, vind je op www.thuisarts.nl
Kwaliteitsstandaard Persoonlijkheidsstoornissen
Informatie over de behandeling van een depressie, gebaseerd op deze standaard vind je op www.thuisarts.nl
Indigo Zuid Holland Zuid biedt naast onze reguliere behandeling nu ook een 100% digitale behandeling. Ook vanuit onze digitale poli kunnen wij je de behandeling bieden die het best passend is bij je klachten. Online bieden wij ook oplossingsgerichte therapie, CGT en EMDR.
Indigo is een aanbieder in de Basis GGZ en helpt mensen om (meer) grip op hun leven te krijgen. Indigo is direct en dichtbij, gemakkelijk bereikbaar voor hen die dat nodig hebben. We zetten ons in om cliënten, van alle leeftijden en achtergronden, de juiste zorg te bieden. Wij doen dit binnen zo kort mogelijke tijd en op een manier die bij de cliënt past, met behulp van kortdurende individuele contacten, groepsbehandelingen, face-to-face en/of online.
Onze visie is dat Indigo de voorloper is op het gebied van community-gerichte Basis GGZ in Nederland. Indigo wil bekend staan om haar effectieve behandelingen, direct en dichtbij, voor grote groepen cliënten uit alle lagen in de maatschappij. Indigo realiseert dat enerzijds door te blijven focussen op het leveren van kwalitatief hoogwaardige behandelingen. Anderzijds door de community-gerichte aanpak centraal te zetten in haar werkwijze. Met de community-aanpak leggen we de verbinding tussen zorg die wordt gefinancierd vanuit de zorgverzekeringswet en vanuit de gemeenten. De community-aanpak stelt ons in staat om, samen met andere partijen, beleid te ontwikkelen waarmee de grote problemen van gemeenten op het snijvlak van zorg en welzijn doeltreffend worden geadresseerd.
Als u niet tevreden bent, bijv. over uw behandeling of behandelaar, bespreek dit dan met uw behandelaar.
Komt u er samen niet uit, dan is Vicky Wieland, teamleider van Indigo bereikbaar voor klachten.
Nog niet opgelost? Dien dan een klacht in bij de onafhankelijke klachtencommissie. Op iedere locatie zijn klachtenformulieren aanwezig.
Wij zijn ervan overtuigd dat samenwerken met anderen (denk aan (sociale) wijkteams, huisartsen, andere paramedici, ziekenhuis, ander afdelingen van Yulius) vaak van toegevoegde waarde is. Onze cliënten beslissen zelf of dit ook voor hen wenselijk is.
Heldere communicatie tussen onze behandelaren, cliënten en verwijzers is belangrijk. Wanneer de cliënt is gestart met de behandeling ontvangt de verwijzer een brief met daarin de door de cliënt gestelde doelen en het plan van aanpak. Bij afronding van de behandeling informeert de behandelaar de verwijzer over verloop van de behandeling en het met de cliënt afgestemde vervolg.
De Cliëntenraad komt op voor de belangen van cliënten, met als doel de kwaliteit van zorg te verbeteren. De leden van de Cliëntenraad zijn zelf cliënt (geweest) van de geestelijke gezondheidszorg.
De bevoegdheden van de Cliëntenraad zijn vastgelegd in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (WMCZ). De Cliëntenraad moet gezien worden als een gesprekspartner van het bestuur voor alle zaken die voor de cliënten van belang zijn.
Voor meer informatie kun je terecht bij de contactpersonen: